Ce este implantul dentar ?
Este un dispozitiv în formă circulară, mai accentuat sau deloc conică fabricat din titan cu o puritate de aproape 100% (99,99%) și tratat pe suprafața care intră în contact cu osul astfel încât să fie în armonie cu structura osoară și cu vindecarea ei în jurul implantului (osteointegrare).
Pentru ce situații este recomandat ?
Este recomandat pacenților de toate vârstele (mai puțin copiilor și adolescenților în perioada de dezvoltare fiziologică ). Este esențial ca pacienții să nu fie afectați de boli care nu sunt ținute sub tratament sau pentru care orice intervenție de tip chirurgical este interzisă de medicul curant (cardiolog, imunolog, etc..)
Ce implică această intevenție ?
În condițiile în care nu se impun si alte proceduri accesorii, este una destul de simplă, ce implică crearea unui alveole în care este inserat implantul. După o peroadă de 7-10 zile trebuie să vă prezentați pentru îndepărtarea firelor de sutură.
Doare ?
Din studiile apărute în jurnale medicale dar și din experiența proprie sa demonstrat că această procedură este mult mai puțin traumatizantă decât unele extracții dentare, iar pe timpul intervenției pacientul este anesteziat local, complet, iar post inervenție este administrată medicație necesară pentru a reduce disconfortul (în 90% din cazuri pacienții o numesc așa, nu durere) la minim.
Astăzi, datorită introducerii în stomatologia de cabinet a tehnicilor de anestezie generală, intervențiile lungi sunt mult mai suprtabile, pacientul fiind adormit prin tehnici de anestezie conduse de mediclul primar Anestezist al clinicii.
Ce pași trebuiesc urmați pentru o reabilitare implanto-protetică ?
Primul pas este să ne asigurăm că sunteți un candidat pentru acest tratament. Asta înseamnă că după consultația din cabinet efectuată de medicul specialist va trebui să vă supuneți unor analize de laborator incluzând CBCT. Acestea ne arată dacă sunteți într-o stare de sănătate bună și țesutul osos este sau nu suficient pentru a insera implanturile.
Ce urmează după înserare-a implantului ?
Intervenția este urmată de o perioadă de osteointegrare. Există situații care permit aplicarea lucrării protetice (provizorie) imediat post implantare. În alte cazuri se așteaptă perioadă de 4-6 luni care este crește în situațiile în care sunt necesare intervenții accesorii. Deasemenea post inserare implanturi pacientul trebuie să păstreze o igienă foarte bună a cavității bucale (la fel ca și pre inserare) precum și să se prezinte la medicul dentist cel puțin o dată pe an pentru ingienizare profesională.
În ce situații nu mă calific pentru implanturi ?
Contraindicațiile locale sunt :
lipsă de țesut osos,
igienă bucală deficitară
incluzii dentare și/ sau prezența unor formațiuni tumorale în zona în care urmează să se intervină
procese inflamatorii – infecțioase locale
diverse afecțiuni ale mucoasei bucale
Contraindicațiile generale sunt :
deficiențe imunitare majore
hipertensiune arterială majoră decompensată
endocardita bacteriană
diabetici insulino-dependenți
ciroza hepatică
afecțiuni pulmonare cronice obstructive
îmbolnăviri frecvente cu utilizare periodică de steroizi
bolnavi de cancer sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie
maladii endocrine necontrolabile și alte boli genetice
afecțiuni psihotice
consumul de droguri și alcoolismul