Omul și mașina
Una din principalele noastre preocupări sunt implementarea celor mai inovatoare tehnici și tehnologii de execuție a lucărilor protetice. Am înțeles că tehnica avansează în domeniul nostru cu o viteză uimitoare și că tehnologia aduce un plus de calitate meseriei noastre. În acelați timp am obsevat că omul, creativitatea și manualitatea lui nu pot fi, încă, înlocuite de mșini. Cea mai bună combinație este între om și mașină, rezultând lucrări protetice executate cu precizie micronică în ceea ce privește adaptarea și închiderile marginale precum și estetică la nivel de artă pe care o poate oferi doar mâna umană.
CAD-CAM
Zirconiul :
- Zirconiul este un metal care după procedeele de siterizare la tempeturi înalte are următoarele caracteristici :
*Compatibilitate biologică excelentă:absolut bio-inert
*Calități fizice și mecanice incredibile:
*Duritate 1200 HV
*Rezistență la compresie 2000 MPa
*Rezistență la îndoire 1000 MPa
*Modul de elasticitate 210 GPa
*Rezistență absolută la coroziune
*Mărimea particulei
*Densitate extrem de mare
*Positate 0
*Puritate 99,9%
lucrările protetice sunt executate cu ajutorul sistemelor CAD(Computer Aided Design) – CAM (Computer Aided Manufacturing). Procedeele sunt de scanare a modelelor sau importare a fișierelor .stl trimise de scanerele intra-orale, designul viitoarei lucrări protetice urmată de frezarea computerizată a lucrării. Zirconiul, în stadiu incipient(pentru frezare), este de culoare albă, cretos și mat, motiv pentu care urmează etapa de sinterizare și pigmentare pentru a stabili culoarea internă, cea de bază. După siterizare se mai poate, în funcție de situație, în special la zirconiul monolitic, executa o pigmentare de suprafață.
Zirconiul monolitic este mai translucent decât cel care urmează a fi acoperit cu ceramică, mai nou apărut este zirconiul stratificat care oferă o estetică net superioară dar necesită cimentare cu material de culoare aproximativ asemănătoare cu cea lucrării finite pentru a evita schimbarea culorii prin transparența coroanei și expunerea cimentului.
Direct Metal Laser Sintering (DMLS)
Această tehnică de executare a structurilor metalice este ”împrumutată” din industria siderurgică și de producere a diferitelor componente metalice. Tehnica se bazează pe puterea de a topi și fuziona particule de metal, dispuse sub formă de pulbere, în straturi. În domeniul Medicinei Dentare această tehnologie este utilizată pentru producerea structurilor metalice, fie al lucrărilor protetice fixe sau mobilizabile, pe bonturi sau pe implanturi. Tehnica, compusă din scanare, CAD și sinterizarea metalului conferă o calitate superioară lucrării.
Caracteristicile DMLS :
*Densitate mare: > 99%
*Proprietăți mult mai bune comparativ cu varianta de turnare clasică de cea mai bună calitate
*proprietăți uniforme în tot volumul construit.
Coroanele integral ceramice
Coroana integral ceramică este produsă dintr-un material cu înalte calități estetice. Este recomandată pentru zonele estetice(grupul frontal). Laboratorul nostru execută din ceramică presată : coroane, inlay-uri și onlay-uri. Proprietățile ceramicii presate sunt :
*Este biocompatibil și bioinert astfel nu există risc de alergie;
*Calitățile estetice sunt excepționale, cu cest tip de material se pot reproduce toate particularitățile unui dinte natural;
*Nu se corodează astfel lipsește lizereul cenușiu ce apare la coletul dinților;
*Nu creează gustul metalic;
*Are o greutate mult redusă față de metal (foarte important mai ales la lucrările protetice întinse);
*Este inert din punct de vedere termic, astfel ca pulpa dentară este protejată;
*Rezistență absolută la coroziune
*Mărimea particului
*Densitate extrem de mare
Procedeul de execuție al acestui tip de lucrare are la bază wax-up-ul. Acesta este foarte important pentru a stabili forma și dimensiunea exactă a coroanei dar și pentru previzualizare rezultatului final. Odată aceste aspecte stabilite, în laborator, cu ajutorul echipamentelor de frezare computerizată (CAD/CAM) se execută coroana sau fațeta. Se personalizează prin pigmentare și eventual, dacă este cazul se adaugă ceramică pentru a finaliza forma și transluciditatea.