Protetica dentara Targu Mures, proteza - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Protetică dentară pe dinți

Descriere serviciu

Protetica dentară este una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei dentare. Ea, împreună cu implantologia dar și cu celelalte ramuri care stau la baza acestui tratament, oferă pacienților posibilitatea de a restabili funcționalitatea și estetica cavității bucale.

În cadrul clinicii noastre oferim cele mai moderne soluții protetice, având marele avantaj de a deține și un laborator de tehnică dentară, dar mai ales a tehnologiei de ultimă generație.

Această tehnologie constă în producerea lucrărilor protetice cu ajutorul echipamentelor CAD/CAM și DLS. Aceste echipamente asigură rezultate deosebite, atât din punct de vedere funcțional cât și estetic.

Începând de la amprenta digitală, cu ajutorul scannerului intra-oral care înlocuiește materialele cu gust și textură neplăcută, continuând cu echipamentele de frezat și printat din laboratorul dentar propriu, am construit un sistem modern, digitalizat, de ultimă generație.

Întregul proces de producere a lucrărilor protetice, fie ele fațete dentare (presate sau frezate), coroane din zirconiu sau metalo-ceramic, coroane e-max, proteze scheletate mobilizabile, etc., sunt produse în flux digitalizat utilizând echipamente performate : aparat de frezat CAM, aparat de printat metal ( Cr-Co și Ti), scanare intra și extra oala, imprimare 3D, design, etc.

Laboratorul dentar Aesthetic Lab este unul dintre cele mai bine dotate laboratoare din Romania, cu o investiție de peste 500.000 euro.

Pentru a compensa lipsurile fiecărui tip de proces (digital sau analog) a construit o combinație între cele două pentru a putea să ne apropiem de un deziderat la care țintim : lucrări protetice perfect adaptate funcțional, integrate și care conferă pacientului încredere și fericire.

Am adus în lista de materiale și tehnici toate opțiunile disponibile astăzi în lume pentru a putea oferi pacienților soluții la toate situațiile.

 

Lucrări dentare fixe pe structură din zirconiu

Recomandat: înlocuirea dinților lipsă prin coroane individuale sau punți dentare (până la 2 dinți lipsă consecutiv) pe dinți sau implanturi

Despre: Zirconiul, este considerat ca fiind un material premium, datorită calităților deosebite pe care le are, printre acestea amintim : biocompatibilitate, transluciditate și culoare asemănătoare cu a dinților naturali. Acesta, acoperit integral sau parțial cu ceramică este o soluție atât rezistentă în timp, cât și cu o estetică deosebită.

Proces tehnologic: Producerea acestor coroane implică un proces digital de scanare intra sau extra-orala, proiectare computerizată și frezare CNC urmat de componenta artistică constând în stratificarea ceramicii.

 

Lucrări dentare fixe pe structură din Cr-Co

Recomandat: înlocuirea dinților lipsă prin coroane individuale sau punți dentare (până la 2 dinți lipsă consecutiv) pe dinți sau implanturi.

Despre: Acest tip de lucrare este format, după cum îi spune și numele, din schelet metalic (CrCo) învelit cu ceramică (porțelan). Metalul este executat prin printare 3D în metal (laser-sinterizare), o tehnică de ultimă generație are asigură o adaptare și potrivire excelentă a lucrărilor, fie ele pe bonturi (dinți șlefuiți) sau implanturi.

Proces tehnologic:  este unul digitalizat compus din etapa de scanare intra sau extra-orală, proiectare computerizată, printare din metal cu ajutorul laserului și aplicarea componentei fizionomice (ceramica) pentru acoperirea metalului.

 

Fațete dentare și coroane e-max :

Recomandare:  reabilitarea estetică a dinților pentru modificarea formei și a culorii. Sunt utilizate pentru a oferi un zâmbet perfect cu sacrificiu minim de substanță dentară.

Despre: Fațetele dentare sunt piese protetice cu dimensiuni foarte mici, ele fiind singulare, aplicate individual pe dinți, nu sub forma punților. În ciuda aparentei fragilități ele sunt foarte rezistente în timp. Fațetele dentare sunt componentele pe care le utilizăm când dorm să obține mult doritul ”Hollywood Smile.

Proces tehnologic: scanare intra sau extra-orală, design computerizat, printare wax-up și proba in cavitatea bucală pentru a previziona forma și culoarea viitoarelor fațete dentare, frezare CNC sau presare termică, aplicare ceramicii pentru desăvârșirea lucrării.

 

Proteze parțiale sau totale acrilice fără suport implantar :

Recomandare: protezele sunt utilizate în situațiile când nu aven nici un dinte sau o edentație sub totală.

Despre:  Protezele acrilice se bazează, pentru a se fixa pe câmpul protetic pe succiune (sistem asemănător cu ventuza) sau croșete din sârmă în cazul unor dinți restanți. Ele sunt utilizate fără retenție implantară, atunci când câmpul protetic este favorabil.

Aceste proteze se pot confecționa cu dinți de mai multe tipuri, între care: dinți acrilici clasici, dinți din compozit sau ceramici. De asemenea se pot personaliza și șeile (partea roz).

Proces tehnologic: ampretare analog, conceperea protezei din ceară pentru a previziona forma din p.d.v. estetic și funcțional lucrarea urmată de presarea din acrilat și finisare.

 

Proteze parțiale mobilizabile (proteze scheletate) :

Recomandare: Protezele scheletate sunt recomandate la pacienții a căror dinți în zona laterală lipsesc (molarii și premolarii – unul sau ambii) și la care nu se poate face punte dentară.

Despre: Protezele scheletate sunt formate din 2 componente principale: partea fixă ( cimentată definitiv pe dinții restanți) și partea mobilizabilă ( situată în spate, unde lipsesc dinții și care se îndepărtează pentru igienizare în fiecare dimineață și seara). Componenta fiză poate fi confecționata din CrCo (metal) sau zirconiu ar cea mobilizabilă din CrCo (metal) sau BioHPP (polimer foarte bio compatibil)acoperit cu șei acrilice și dinți din acrilat, compozit sau ceramici.

Proces tehnologic: acest tip de proteze se produc în combinație dintre procesul digitalizat/mecanizat și cel clasic, astfel : structurile, fie ele din zirconiu sau CrCo sunt confecționate prin scanare, design computerizat și printare/frezare iar componentele acoperitoare (acrilatul, dinții sau ceramica) se aplică analog prin măiestria tehnicianuli dentar.

Întrebări frecvente despre protetica dentară pe dinți

Ce înseamnă lucrări protetice ? dar coroane și punți dentare ?

Lucrările dentare piese protetice utilizate pentru a înlocui dinții lipsă sau cei ai căror formă a fost profund afectată de carii sau fracturi. Coroanele dentare sunt partea de dinte vizibilă în cavitatea bucală (dintele fără rădăcină) iar mai multe coroane formează o punte, de exemplu dacă lipsește un dinte va trebui să șlefuim coroana dinților vecini pentru a face o punte (ca și la poduri, dinții vecini fiind malurile și dintele lipsă este podul) între ei înlocuind dintele lipsă. Aceasta se aplică și în cazuri cu mai mult de un dinte lipsă.

Care este diferența între o protezare fixă, mobilizabilă și mobilă ?

Protezarea este orice înlocuire a unui organ (dinte în cazul nostru) cu o piesă artificială care are rolul de a prelua funcțiile (masticatorie, fonetică, estetică, etc.). Dacă avem dinți și în fața spațiului edentat (zona cu dinți lipsă) putem să punem o lucrare de tip punte, fixată prin lipire definitivă dar dacă înspre în spate nu avem dinte de sprijin va trebui să facem o proteză care să se sprijine pe gingie și pe care trebuie să o îndepărtăm zilnic pentru a putea să igienizăm sub ea. Dacă nu avem nici un dinte atunci avem o proteză mobilă, nesusținută de nimic altceva decât succiunea creată între ea (proteza) și gingie (câmpul protetic).

Din ce materiale se fac dinții ?

Lucrările protetice au mai multe componente și implicit mai multe materiale. Pentru a face simplu de înțeles vom clasifica lucrările astfel :

Lucrarea fixă poate fi construită din :

 • material plastic (PMMA frezat computerizat) cu rol provizoriu,
 • structură din metal (CrCo sau Titan) pe care se pune ceramică care are rol estetic;
 • structură din zirconiu pe care se pune de asemenea ceramică pentru a crește gradul de estetică al lucrării

Lucrările mobilizabile au un schelet din metal sau zirconiu peste care se pune ceramică, acrilate și dinți (acrilici, compozit sau ceramici).

Lucrările mobile (protezele totale sau parțiale) sunt fabricate din acrilat, individualizate cu compozite iar dinții pot fi acrilici, compozit sau ceramici.

Care este diferența între metal + ceramică și zirconiu + ceramică ?

Metalul este un aliaj din Cr-Co care se oxidează în timp și poate duce la retracții gingivale cu colorație (coleretă gri, metalică) la gingia din dreptul dintelui, de asemenea are culoare gri închis și nu este translucid motiv pentru care rezultatele nu au cel mai înalt grad estetic.

Zirconiul este un aliaj biocompatibil de culoare asemănătoare a dintelui natural, translucid ceea ce înseamnă o estetică mult crescută. Nu se oxidează și nu afectează în timp țesuturile adiacente.

Cât durează până se pune o lucrare ?

În funcție de complexitatea cazului, este necesar să te prezinți la medic de 3-4 ori. În cele mai multe cazuri finalizarea unei lucrări protetice durează 5-10 zile lucrătoare, timp în care vei purta o coroană provizorie.

Nu trebuie să vă faceți griji, la noi pacienții pleacă aproape în totdeauna cu dinți.

Cât timp rezistă coroanele dentare ?

Din fericire o coroană/punte     poate rezista pe tot parcursul vieții, dar este important să întrețineți o igiena orală bună și să nu lipsiți la controalele periodice ele fiind foarte importante pentru a descoperi din timp eventualele probleme. În principiu ele necesită înlocuire atunci când se deteriorează fie coroana, fie țesuturile din jur.

Aesthetic Dental Clinic vă oferă garanție pe diferite perioade pentru lucrările protetice.

Prețuri protetică dentară pe dinți

Coroană pe suport de zirconiu învelit cu ceramică: 1200 lei
Coroană pe suport metalic învelit cu ceramică: 800 lei
Coroană integral ceramică E-Max : 1200 lei
Coroană provizorie PMMA : 200 lei
Coroană provizorie directă + PMMA : 300 lei
Inay/onlay ceramic : 1000 lei
Inlay Onlay Zirconiu: 700 lei

Faceți o programare

  Nume si prenume*
  Telefon*
  Specializare
  Mesaj