Implantologia ghidată – un pas mai aproape de perfecțiune ! - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Implantologia ghidată – un pas mai aproape de perfecțiune !

Stomatologia modernă este în cea mai dinamică perioadă de evoluție, fiind descoperite și utilizate o mulțime de sisteme de tratament care au la bază tehnologie computerizată.

În implantologia modernă, cele mai frecvente complicații apar datorită poziției greșite sau imperfecte a implanturilor. Inserarea lor, care în multe situații trebuie să fie perfectă (marjă de eroare de sub 1 mm de poziție și sub 3 grade în angulație) este foarte greu de obținut intraoperator de medicul implantolog.

Multe din rezultatele obținute sunt imperfecte din punct de vedere protetic (al lucrării de pe implanturi) chiar dacă chirurgical le considerăm bine poziționate. Această tehnologie ne ajută să găsim soluții de tratament în cele mai complicate cazuri, în care precizia poziției este extrem de importantă. Aceste cazuri erau până astăzi soluționate cu „nu sunteți caz de implanturi” și interesau destul de mulți pacienți.

Tehnologia denumită „implantologie ghidată” nu este nouă, ea fiind utilizată în străinătate dar și în multe clinici mari din România de mai mulți ani, dar, datorită costurilor mari ale investiției este greu accesibilă majorității medicilor.

Noi, echipa de la Aesthetic Dental Clinic, ne-am făcut un obicei din a investi  în cele mai moderne tehnologii (anestezie generală, echipamente de ferezare CD/CAM, microscoape endodontice, laser dentar,etc..),  recent am adus și acest sistem în clinicle noastre.

Ce înseamnă implantologie ghidată ?

Aceasta reprezintă un sistem de inserare a implanturilor cu ajutorul unui ghid chirurgical printat 3D care reproduce poziția exactă a implantului intra-operator prestabilită computerizat. Pentru a înțelege mai bine voi prezenta etapele de execuție a gidului chirurgical:

  1. Amprentarea digitală a cavității bucale cu ajutorul scannerului intra-oral (fără linguri de amprentare sau materiale, în consecință fără senzații și gusturi greu suportabile);
  2. Analiza radiologică (CBCT-ul) necesară oricărei intervenții de implantologie;
  3. Medicul suprapune cele două (amprenta digitală și CBCT-ul) și poziționează digital implanturile, astfel încât ele să fie într-o poziție perfectă din toate punctele de vedere (chirurgical și protetic);
  4. Se printează ghidul chirurgical cu ajutorul unei imprimante 3D dedicate stomatologiei. Ghidul conține orificii pentru inserarea implanturilor cu ajutorul cărora poziția intra-operator va fi exact cum a fost planificată digital;
  5. Poziționarea ghidului chirurgical și inserarea implantului.

Care sunt beneficiile implantologiei ghidate ?

  1. Rezultate aproape de perfecțiune : poziția ideală a implantului este prestabilită de medicul dentist cu ajutorul sistemului de planificare a implatului în funcție de situația chirurgicală cu scopul de a obține un rezultat protetic cât mai perfect;
  2. Acest sistem aduce cu el posibilitatea inserării, fără risc de eșec, a implanturilor trans-gingivale: inseararea implanturilor prin tehnica ”flapless” are o mulțime de beneficii pentru pacient, și anume:

– nu se mai execută o incizie a mucoasei, ceea ce înseamnă un discomfort minim pentru pacient, nu sunt necesare fire de sutură și o perioadă de 10 zile pentru vindecare;

– încărcarea imediată (punerea unei coronate dentare pe implant imediat după inserare) nu mai este urmată de îndepărtarea firelor, interveția fiind unică (insearare implant + coroană provizorie în aceeași ședință sau în 24 ore);

Tehnica ”flapless” este accesibilă și fără ghid, dar rata de eșec și accidente este foarte mare în situațiile de cantitate osoasă redusă.

  1. Durata intervenției mult mai scurtă:

– în situațiile în care tehnica ”flapless” este posibilă din punct de vedere a situației, inserarea implantului se face în 1/3 din timpul necesar unei astfel de intervenții, nemifiind nevoie de fire de sutură și perioada de vindecare de 10 zile;

– în situațiile în care inserarea necesită incizie, nu poate fii transgingivală, timpul scade la jumătate cu un grad de precizie aproape de perfecțiune.

  1. Sistem ”One day dentistry”: care înseamnă inserarea implantului și acoperirea lui cu coroană dentară provizorie în aceeași ședință.

Toate aceste tehnici au fost aprofundate de echipa chirurgicală a clinicilor Aesthetic : Dr. Mașca Aurel (specializat în implantologie) și Dr. Fabian Zoltan (medic specialist chirurgie BMF) în Italia, la unul dintre cele mai renumite companii producătoare de implanturi și ghiduri chirurgicale.

Este indiscutabil faptul că această introducere în implantologie a tehnologiei este un mare avantaj, tendința de robotizare a chirurgiei cunoaște în aceste vremuri o evoluție foarte dinamică. Apariția robotului chirurgical ”Da Vinci” în chirurgia generală, cu rolul de a crește precizia inetvențiilor, este asemănătoare, astăzi, cu sistemul de imlantologie ghidată, având același rol, de a crește gradul de precizie a intevențiilor în implantologie.

 

Dr. Mașca Aurel

medic specialist Protetică Dentară și Implantologie