Tratamentele cariilor la copii, indiferent dacă este vorba de dinții temporari, sau permanenți implică câteva protocoale și materiale adaptate lor. Dacă la adulți, datorită grosimilor straturilor dentinare (smalț, dentină) este mai mare datorită depunerii secundare și terția, la copii, evoluția spre afectarea ireversibilă a pulpei este mult mai rapidă, motiv pentru acer o descoperire în fază incipientă și un tratament condus corect face diferența între extracții multiple și dentiție completă.
Sunt cavități formate în dinte prin intervenția micoorganismelor care prin procedeul de fermentare creează un mediu acid și care duce le demineralizarea structurii dentinare erodarea lui.
Caria apare în urma demineralizării repetate a smalțului ca urmare a descompunerii zaharurilor în acizi. Acest proces este cauzat și de carbohidrați, băuturi acidulate și sunt încurajate de gustările dese care nu sunt urmate de periaj dentar. Saliva echilibrează ph-ul dar ăn multe situții nu este suficient.
Cea mei eficientă modalitate este prezentarea periodică la consultații de specialitate. Unele semne ne ajută să identificăm posibile carii :
Tratamentul cariilor la copii constă în îndepărtarea țesuturilor compromise cu ajutorul frezelor și umplerea cavităților cu materiale specifice.
În faze incipiente, reversibile, fluorizarea zonei afectate;
În faze cu apariția unei cavități și fără afectarea pulpei, sunt suficiente obturațiile (plombe);
În fazele cu cavități mari și afectarea pulpei este nevoie de tratamente ale canalelor prin îndepărtarea conținutului, obturarea lor și a unei plombe sau coroane pedodontice.