Endodontie tratament endodontic Tg Mures - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Endodonție

Descriere serviciu

Endodonția este partea medicinei dentare care studiază afecțiunile pulpei dentare. Ea se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpare.

 

Din ce este compus dintele ?

Pulpa dentară (nervul) este situată în interiorul dintelui și este formată din nervi, vase de sânge și alte țesuturi fiind  poziționată la nivel coronar (partea vizibilă a dintelui în cavitatea orala) în camera pulpară și la nivel radicular (rădăcinile dintelui situate în os) în canalele radiculare.

Pulpa este protejată de structurile dentare (smalț, dentină, cement), însă în cazul penetrării microorganismelor a acestor structuri (printr-o cavitate carioasă sau în urma unui traumatism), acestea ajung la nivelul pulpei, provocând dureri de diferite intensități.

Endodonția modernă înseamnă

izolare cu digămagnificație (MICROSCOP)tratament mecanic rotativobturație de canal tridimensională prin folosirea unei tehnici de condensare la caldcontrol radiologic

De asemenea intervine necesitatea acoperirii cu coroane dentare, întrucat studiile arată că există un risc de 65% ca un dinte tratat și neprotejat astfel să se fractureze.

Tratamentul endodontic cuprinde una sau mai multe ședinte, în funcție de afectarea pulpară a dintelui tratat.

În prima ședință se îndepărtează pulpa afectată , se masoară lungimea canalelor cu ajutorul unui aparat numit Apex Locator, urmând apoi tratamentul chemo-mecanic și anume curățarea canalelor cu ajutorul unor ace endodontice și a unor soluții.

Următorul pas se poate realiza în aceeași ședință și cuprinde sigilarea canalelor cu ajutorul unui material de obtuarație definitiv.

În cazul în care ,,obturația de canal” nu se realizează în aceeași ședință, între ședințe se va aplica o soluție provizorie, calmant, antibiotic sau antiseptic.

Pasul final cuprinde sigilarea coronară a dintelui printr-o obturație sau aplicarea pivotului de fibră de sticlă și apoi coronița,în funcție de distrucția coronară.

Întotdeauna, tratamentul endodontic se termină printr-o radiografie de control pentru a ne asigura că a ajuns cu obturația la apexul (vârful) rădăcinii, dar și că aceasta este distribuită omogen pe toată lungimea.

Întrebări frecvente despre endodonție

Când este nevoie de tratament de canal ?

Tratamentele endodontice sunt necesare atunci când :

 1. Există o carie profundă cu afectarea pulpei dentare;
 2. Exista o afectare a puplei dentare cauzată de luxația traumatică a dintelui;
 3. Dintele este șlefuit foarte mult datorită malpoziției;
 4. Dinți vecini focarelor de fractură;
 5. Altele.

De ce este nevoie de acest tratament ?

Tratamentul endodontic este unul de îndepărtare a țesuturilor afectate (pulpa, alimente și bacterii) din camera pulpară, de multe ori fiind pulpa în stare de putrefacție, cu un material special care umple acest spațiu, are calități antiseptice și calmante și care elimină cauzele unei viitoare infecții.

În multe situații acești dinți sunt acoperiți cu lucrări protetice uni dentare sau punți, aceste tratamente sunt cele care asigura rezistența fundației și fără de care, conduse corect, întreaga construcție protetică este expusă eșecului.

Doare tratamentul endodontic ?

Nu doare, acest tratament se face în anestezie locală, cu substanțe foarte eficiente în ”amorțirea” nervului. Sunt totuși situații în care afectarea pulpei este una seroasă sau purulentă când anestezia nu este eficientă, cazuri în care tratamentul are ca unic scop încetarea durerii și pregătirea pentru momentul în care acesta se poate conduce fără durere.

De câte ședințe este nevoie pentru a finaliza un astfel de tratament ?

În peste 90% din cazuri, datorită utilizării unor protocoale moderne, a materialelor și echipamentelor performante (laser, microscop), tratamentul se finalizează în o ședință. Există și afecțiuni care împiedică acest curs normal și este nevoie de o a doua și foarte rar a treia ședință.

După finalizarea tratamentului la ce să mă aștept ? Doare ?

La finalul tratamentului este normal să existe o sensibilitate, în special atunci când se pun forțe în masticație pe dinte. Aceste dispar după un timp.

Dacă am deja un tratament și dintele doare în continuare, ce e de făcut ?

Dacă exisă un tratament mai vechi, care a fost compromis prin expunerea lui la bacteriile cavității bucale mai mult de 48 ore este nevoie să fie înlocuit cu altul nou. De asemenea sunt situații când acest tratament este incorect și necesită refacerea lui. Aceste proceduri se numesc retratamente.

Prețuri endodonție

Tratament endodontic pe dinți monoradiculari (nu include obturația coronară)
Tratament endodontic pe dinți cu două rădăcini (nu include obturația coronară)
Tratament endodontic pe dinți 3 sau mai multe (nu include obturația coronară)
Retratament endodontic pe dinți monoradiculari (nu include obturația coronară)
Retratament endodontic pe dinți cu două rădăcini (nu include obturația coronară)
Retratament endodontic pe dinți 3 sau mai multe (nu include obturația coronară)

Faceți o programare

  Nume si prenume*
  Telefon*
  Specializare
  Mesaj