Parodontologie tratament parodontoza - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Parodontologie

Descriere serviciu

Parodontologia sau Medicina Parodontală este acea parte a Medicinei Dentare care studiază anatomia și fiziologia parodontiului, sistem care susține dinții în oasele maxilare.  De asemenea, parodontologia studiază bolile și posibilitatile de tratament ale parodoniului.

Boala parodontală (parodontopatia) sau în termeni populari parodontoza, apare datorită plăcii bacteriene, biofilm depus pe suprafața dinților și neîndepărtat prin periaj. Tartrul dentar, cariile, lucrările protetice incorect adaptate, dar și anumite stări fiziologice (menstruația, pubertatea, sarcina, menopauza) sau afecțiuni generale (diabet, anemii, afecțiuni imunodeficitare) favorizează apariția parodontopatiilor.

Formele ușoare de îmbolnăvire parodontală afectează doar gingia (gingivite), însă netratarea acestora duce la afectarea parodontiului  (parodontopatia).

Cum știu daca am nevoie de o vizită la medicul parodontolg

Se estimează că 80% din populație este afectată de bolile parodontale, însă datorită faptului că cea mai frecventă formă de parodontopatie este parodontita marginală cronică, care are o evoluție lentă și nedureroasă, pacienții se prezintă târziu la medicul specialist.

Totuși, următoarele semne indică o îmbolnăvire parodontală și este indicată vizita la un medic parodontolog

 • sângerare la periaj
 • mobilitate dentară sau migrări ale dinților
 • retracție gingivală cu denudarea rădăcinilor
 • gingii inflamate și de culoare roșie

Pentru prevenirea acestor situații, este indicată o igienă bucală riguroasă, o tehnică corectă și mijloace suplimentare de îndepărtare a plăcii bacteriene, cum ar fi ața dentară și apa de gură.

De asemenea, se indică controlul la medicul stomatolog o dată la 6 luni, iar în caz de necesitate, un detartraj și un periaj profesional. În cazul în care medicul stomatolog  va depista probleme la nivelul parodontiului, veți fi îndrumat spre un medic specialist.

Tratamentul  leziunilor parodontale

Tratamentul  leziunilor parodontale incipiente include metode ca: măsurarea indicelui de placă bacteriană, igenizare profesională, instruirea  tehnicii de periaj corectă și utilizarea mijloacelor adjuvante igenei dentare zilnice, debridare gingivală, gingivectomii, identificarea și înlăturarea factorilor favorizanți producerii leziunilor parodontale. În formele medii și avansate de boală parodontală se realizeaza antibioterapie, echilibrări ocluzale, chiuretaje în câmp închis sau deschis, asocierea tratamentelor ortodontice și/sau implanto-protetice, imobilizări dentare, premolarizări, amputații radiculare, gingivectomii, tratamentul retracțiilor gingivale, chirurgie parodontală rezectivă, tehnici chirurgicale de regenerare tisulară ghidată utilizând cele mai bune materiale de adiție și regenerare, biostimulare .

Întrebări frecvente despre paradontologie

Ce probleme dentare rezolvă parodontologia ?

Parodontologia este ramura care tratează țesuturile dintre dinte și os precum și cele din vecinătatea dintelui, astfel tratează :

 1. Parodontoza și afecțiunile parodontale de tipul pungilor sau mobilității dentare izolate sau generalizate;
 2. Retracțiile gingivale fie ele din zona estetică sau nu;

Tratamentele sunt medicamentoase sau chirurgicale ? în ce constau ?

Tratamentele prodontale sunt un mix între acestea. 

Pentru afecțiunile de tipul parodontozei sau a altora de origine infecțioasă este nevoie de un tratament compus din antibiotice și antiinflamatoare împreuna cu intervenții chirurgicale de tipul  chiuretajelor profunde cu câmp închis sau deschis.

Tratamentele pentru repoziționarea marginii libere a gingiei cu scop funcțional sau estetic sunt proceduri chirurgicale în cazul cărora medicacția este doar cu rol profilactic, antialgic si antiinflamator.

Cum știu dacă am nevoie de tratamente parodontale ?

Unele semne se pot stabili și de pacient, acestea fiind :

 1. sângerări ale gingiei, fie ele spontane sau la periajul dentar;
 2. mobilitatea unuia sau mai multor dinți;
 3. retragerea gingiei cu descoperirea rădăcinilor dentare;
 4. poziția asimetrică sau acoperind prea mult dinții a gingiei  (dizarmonii de ordin estetic).

În ce constau intervențiile parodontale ?

Tratamentul parodontozei și a altor afecțiuni parodontale este tratat mai pe larg aici: https://aestheticdentalclinic.ro/servicii/tratamentul-parodontozei

Tratamentul estetic chirurgical al retracțiilor sau a ”zâmbetului gingival” este tratat mai pe larg  aici: https://aestheticdentalclinic.ro/servicii/tratamentul-estetic-chirurgical-al-retractiilor-gingivale/ )

Procedurile sunt dureroase ? dar după, la ce să mă aștept ?

Nici în timpul și nici ulterior tratamentului nu apar dureri intense, ele fiind la nivel moderat și ținute sub control cu medicație antiinflamatoare.

Tumefacție localizată în dreptul zonei afectate, mici sângerări în zona inciziei, dificultăți masticatorii în funcție de localizarea dintelui în cauză.

Post intervenție este recomandat tratamentul cu antiinflamatoare și uneori antibiotice, alimente moi sau semilichide, sunt contraindicate lichidele foarte reci, fierbinți sau acidulate precum și alimentele foarte condimentate. Îndepărtarea firelor se face la 7-10 zile

Faceți o programare

  Nume si prenume*
  Telefon*
  Specializare
  Mesaj