Detartraj periaj dentar profesional Tg Mures - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Detartraj și periaj dentar profesional

Descriere serviciu

Detartrajul cu ultrasunete sau manual și periajul profesional sunt proceduri de prevenție (profilaxie) dentară, cele mai importante, necesare periodic, cel puțin de două ori pe an pentru pacienții sănătoși din punct de vedere parodontal și fără lucrări protetice pe implant iar în situații deosebite, la indicația medicului specialist ( dexteritate scăzută a pacientului, lucrări pe implanturi, boli parodontale, lucrări pe dinți retentive etc.) de mai multe ori.

Împreună cu periajul profesional în care sunt utilizate paste speciale și uneori cu Air Flow, sunt procedurile de profilaxie cele mai eficiente în păstrarea igienei și sănătății orale.

Este o procedură de profilaxie, cea mai importantă, necesară periodic, de cel puțin o dată pe an, ideal de două ori, în unele situații ( dexteritate scăzută a pacientului, lucrări pe implanturi, lucrări pe dinți retentive etc.) de mai multe ori.

Împreună cu periajul profesional cu paste speciale și uneori cu Air Flow, sunt cea mai eficientă cale de păstrare a igienei și sănătății orale.

Când se recomandă detartrajul :

 • cel puțin o dată pe an, ideal de 2 ori pe ani la pacienții fără lucrări dentare pe implant;
 • la recomandarea medicul stomatolog pentru situații cu lucrări sau cazuri speciale.

Întrebări frecvente despre detartraj

Ce face mai exact detartrajul ?

Detartrajul cu ultra sunete este o procedură de îndepărtare a plăcii bacteriene sau a tartrului de pe suprafața dintelui cu ajutorul unui aparat care induce ultrasunete a căror efect pe suprafața dintelui sunt de spargere a depunerilor dure și descompunere a bacteriilor.

Detartrajul manual este o procedură de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dintelui, procedură utilizată în mod normal pentru îndepărtarea sub gingivală de către medicul parodontolog.

Periajul profesional este o manoperă în care se utilizează periuțe dentare cu mișcări rotative pe care se aplică paste speciale și care au rol în îndepărtarea biofilmului de pe suprafața dintelui.

Când se recomandă detartrajul ?

În cazul pacienților sănătoși parodontal și fără lucrări protetice pe implanturi, cu o dexteritate medie și peste în mânuirea periuței dentare și a aței dentare este ideal de două ori pe an, cel puțin o dată.

În cazul pacienților cu diferite afecțiuni parodontale, fumători, purtător de implanturi, etc, este recomandată vizita periodică de cel puțin două ori pe an sau mai des în funcție de recomandările medicului specialist.

În ce constă igienizarea profesională dentară în cabinet?

Igienizare profesională constă într-o serie de proceduri într-o anumita ordine.

 • detartrajul dentar cu ultra sunete sau manual
 • periajul profesional cu o pasta special concepută pentru utilizare de către medicul igienist.
 • air-flow: îndepărtarea colorațiilor de pe dinți

Care sunt beneficiile detartrajului profesional?

Detartrajul, periajul împreună cu consultul specialist sunt cele mai eficiente proceduri de îngrijire a sănătății cavității orale și prevenire a apariției:

 • Cariilor dentare,
 • Bolilor parodontale (parodontoză),
 • Tartrului dentar;
 • A altor infecții dentare

Cat durează detartrajul dentar profesional?

În funcție de depozitele de tartru acumulate în cavitatea bucală, detartrajul profesional poate dura de la 30 de minute la o ora și jumătate.

Dinții devin mai sensibili după efectuarea detartrajului?

Exista posibilitatea ca în urma detartrajului pacientul să perceapă o mică sensibilitate la factori precum alimente reci, dulci sau amare (cauzate de retracția gingivală), însă aceasta dispare de cele mai multe ori în cel mai scurt timp. Dacă nu dispare, trebuie tratată prin tehnici specifice de desensibilizare a dinților afectați și, după caz, proceduri parodontale de reacoperire a rădăcinilor dentare ca urmare a retracției gingivale.

Detartrajul dentar doare?

Procedura nu este una dureroasă dar poate provoca disconfort la detartrajul dinților cu retracții gingivale avansate, specialistul igienist utilizează cel mai frecvent un aparat cu ultrasunete care include un jet de apă care răcește dinții, astfel dinții nu sunt supraîncălziți iar structurile dentare rămân sănătoase.

Ce pot manca după efectuarea detartrajului?

După efectuarea detartrajului este recomandat sa nu se consume alimente foarte reci, fierbinți, dulci sau amare timp de doua zile.

Prețuri detartraj

Detartraj ultrasunete / arcadă – 170 lei;
Periaj profesional / aracadă – 80 lei;
Fluorizare/arcadă – 150 lei
Air Flow/ arcadă – 120 lei

Faceți o programare

  Nume si prenume*
  Telefon*
  Specializare
  Mesaj