Coroana dentara, coroana zirconiu, protetica - Aesthetic Dental
Str. Mihai Viteazul nr.40 Târgu-Mureș +40 787 893 590

Coroane dentare

Descriere serviciu

Coroana dentară este un tip de restaurare coronară care acoperă un dinte sau un implant. Aceasta se poate găsi și sub denumirea unei punți dentare, atunci când lipsește unul sau mai mulți dinți iar cei vecini sunt stâlpii de care se sprijină puntea. De asemenea o coroană dentară are funcția de a reda estetica naturală si funcționalitatea corectă a dintelui. 

Tipuri de coroane în funcție de situația clinică a pacientului:

Onlay/ Inlay–  acestea sunt coroane care acoperă parțial dintele, de obicei se fac atunci când pacientul are obturații mai mari

Coroane temporare sau provizorii directe: aceste coroane se fac în cabinetul dentar în aceeași ședință cu șlefuirea, dintr-un material special pentru a redă funcțiile dintelui (masticație, fonație și estetică) și a proteja dinții șlefuiți pe perioada tratamentului de sensibilitatea cauzată de stimuli ( rece, dulce, etc).

Coroane dentare provizorii de lungă durată (până la 6 luni): sunt fabricate prin frezare și proiectare computerizată din PMMA. Au un grad de estică mediu și o rezistență bună pentru pe perioada de purtare.

Coroane dentare permanente: acestea acoperă dintele în totalitate și pot fi realizate din diferite materiale în funcție de dorințele pacientului și de situația clinică. Coroanele dentare au un schelet din metal sau zirconiu care asigura rezistenta iar la exterior au un înveliș estetic din ceramica.

Întrebări frecvente despre coroane dentare

Din ce materiale se fac dinții ? care este diferența între ele ?

 1. Lucrările protetice au mai multe componente și implicit mai multe materiale. Pentru a face simplu de înțeles vom clasifica lucrările astfel :

Lucrarea fixă poate fi construită din :

 • material plastic (PMMA frezat computerizat) cu rol provizoriu,
 • structură din metal pe care se pune ceramică care are rol estetic;
 • structură din zirconiu pe care se pune de asemenea ceramică pentru a crește gradul de estetică al lucrării

Lucrările mobilizabile au un schelet din metal sau zirconiu peste care se pune ceramică, acrilate și dinți (acrilici, compozit sau ceramici).

Lucrările mobile (protezele totale sau parțiale) sunt fabricate din acrilat, individualizate cu compozite iar dinții pot fi acrilici, compozit sau ceramici.

Care este diferența între metal + ceramică și zirconiu + ceramică ?

Metalul este un aliaj din Cr-Co care se oxidează în timp și poate duce la retracții gingivale cu colorație (coleretă gri, metalică) la gingia din dreptul dintelui, de asemenea are culoare gri închis și nu este translucid motiv pentru care rezultatele nu au cel mai înalt grad estetic.

Zirconiul este un aliaj biocompatibil de culoare asemănătoare a dintelui natural, translucid ceea ce înseamnă o estetică mult crescută. Nu se oxidează și nu afectează în timp țesuturile adiacente.

Este dureroasă procedura?

Procedura nu este dureroasă. Medicul stomatolog vă face o anestezie locală care are rolul de a amorți zona pe care se lucrează sau de a diminua eventuala durere.

Când sunt necesare coroanele dentare ?

Coroanele dentare sunt necesare în urma unui tratament de canal atunci când din dintele a suferit distrucții mari pentru a evita fracturarea lui.

În scopul tratamentelor protezării unor dinți lipsă prin punți dentare. În acest caz dintii lipsă sunt înlocuiți de o punte dentară cu lipire pe dinții limitrofi care trec prin proces de șlefuire.

Cât timp rezistă coroanele dentare ?

Din fericire o coroană poate rezista pe tot parcursul vieții, dar este important să întrețineți o igiena orală bună și să nu lipsiți la controalele periodice ele fiind foarte importante pentru a descoperi din timp eventualele probleme. În principiu ele necesită înlocuire atunci când se deteriorează fie coroana, fie țesuturile din jur.

Aesthetic Dental Clinic vă oferă garanție pe diferite perioade pentru lucrările protetice.

Cât durează până se pune o coroană ?

În funcție de complexitatea cazului, este necesar să te prezinți la medic de 3-4 ori. În cele mai multe cazuri finalizarea unei coroane durează 5-10 zile lucrătoare, timp în care vei purta o coroană provizorie.

Nu trebuie să vă faceți griji, la noi pacienții pleacă aproape în totdeauna cu dinți.

Prețuri coroane dentare

Coroană ceramică pe suport de zirconiu – 1200 Lei;
Coroană din compozit pe suport de Bio-HPP – 960 Lei;
Coroană integral ceramică – 1200 Lei;
Coroană metalo-ceramică cu schelet laser sinterizat – 800 Lei;
Inlay/Onlay integral ceramic – 1000 Lei;
Inlay/Onlay zirconiu – 700 Lei;
Coroană privizorie PMMA – 200 Lei;

Faceți o programare

  Nume si prenume*
  Telefon*
  Specializare
  Mesaj